A B C D E F G H I J K L M N

O P Q R S T U V W X Y Z

Oud-leerlingen werden leraars tijdens het startevenement van Oxaco 75 jaar. Gedurende 3 verkorte lesuren van telkens 20 minuten dompelden zij ons onder in hun leefwereld.  Ze vertelden hoe het college bijgedragen had aan hun passie voor hun vakgebied. We stellen ze hieronder nog eens voor.

 

A

Hans Aerts
Musicoloog Freiburg

Tussen kosmologie en taalfilosofie: Muziektheorie als ‘humaniora’
Muziektheorie een orchideeënvak? Misschien, al staat deze bloem dan wel niet aan de rand, maar midden in de tuin. Enkele visuele en klinkende voorbeelden willen de veelvuldige raakvlakken met andere disciplines aanschouwelijk maken.

 

B

Maarten Beirens
Muziek recensent & docent

De wondere wereld van de hedendaagse (“klassieke”, for what it’s worth) muziek.

Michael Bijnens
Auteur

Een blinde predikant
De afgelopen vijf jaar reisde ik bijna jaarlijks af naar het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico, meer bepaald naar de stad Ciudad Juárez. Een paar jaar geleden was die plek het epicentrum van de Mexicaanse drugsoorlog. Mijn nieuwe roman gaat over dat conflict.

Peter Blomme
Militair, buitenlandse missies

30 jaar loopbaan bij Defensie, maar vooral een terugblik naar mijn eerste buitenlandse missie (1995).

Timon Bo Salomonson
Buitenlandse Zaken (Den Haag & Genève) & auteur

Heeft het zin?
Als diplomaat, schrijver en psychotherapeut put ik uit de vragen rond zingeving, het kritisch denken en de taalvaardigheid die de leerkrachten van het Xaveriuscollege in mij hebben aangewakkerd. Mijn passie ligt in het zoeken naar zingeving in alles wat ik doe, en elk van de drie domeinen confronteren mij hierin met enorme uitdagingen.

Bart Brinckman
Journalist

Hoe Xaveriuscollege mijn wat tegendraads karakter heeft gekoesterd waardoor de basis werd gelegd om als journalist uitstekend te functioneren (maar als diplomaat of politicus wellicht iets minder).

 

C

Robby Cleiren
Vlaams acteur

Het college door de ogen van Robby Cleiren en Mathijs Scheepers. Wilde je nog een keer ronddwalen door het college, maar mocht het net iets meer zijn? De rondleiding was een wandeling die je alleen maakte door de gangen van de school en waarbij je ondertussen luisterde naar een opname gemaakt door oud-leerlingen/acteurs Mathijs Scheepers en Robby Cleiren.

 

D

Paul De Herdt
Bestuurder Capenberg

Hoe ontstond en leeft Capenberg Oxaco center als buitenverblijf van Xaco en Oxaco.

Paul De Jongh
Directeur Brepols

Volwassenheidheid bestaat niet. We houden nooit op met het achterna lopen van onze jeugddromen” (naar J. Brel). Van Borgerhout naar Turnhout. Van Wiskunde naar Rechten. Van Geschiedenis naar Griekse olijven. Of hoe jeugdervaringen onbewust doorwerken in het latere leven.

Guido Dierickx
Socioloog, Jezuïet

De grote beslissingen na een humaniora met meer succes in de studie dan in de sport. Kiezen voor de intrede bij de jezuïeten, kiezen voor de studie van de (politieke) sociologie, kiezen voor een universitaire loopbaan, kiezen voor nevenactiviteiten zoals politiek, predikant, publicist en …

Philip Dijckmans
Vrederechter.

Efficient rechtspreken op mensenmaat is geen illusie. De vrederechter probeert het elke dag weer.

Tom Donse
Ontwerper

Hoe een ASO-opleiding eveneens een bijdrage kan leveren bij een creatieve bachelor.

Igor Fierens
Arts (o.a. in Nepal)

Risky business, prematuren in London, Kids in space, aardbeving in Nepal – the human factor

 

G

Stefan Garaleas
Secretaris-generaal Belgische Basketfederatie

De Belgian Lions (pf Belgische nationale ploeg basketbal): een topsportploeg als een ander of een maatschappelijk project?

 

H

Peter Holvoet – Hanssen
Dichter, oud-stadsdichter Antwerpen

Peter ‘zingzegt’ uit zijn jongste bundel en gidst u ook even mee naar dat poëzieland, horen wil wie hoort!

Koen Huygebaert
Organisator Nekka Nacht

25 jaar Nederlandstalige muziekgeschiedenis geschreven door vrijwilligers.

 

L

Jacques Leleu
Oud-directeur, historicus

Van “gele lijnen” en inktpotten tot beamers en laptops: het college vroeger en nu.

 

M

Michaël Mannes
Muzikant
Michaël Mannes bracht voor u aan de piano twee stukken: “Le baiser de l’Enfant-Jésus” van Olivier Messiaen (1908-1992) uit “Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus” en Legende nr. 2 “St. François de Paule marchant sur les flots” van Frans Liszt (1811 – 1886). Op het eerste zicht zijn Olivier Messiaen en Frans Liszt muzikale tegenpolen. Toch is er een element dat beide componisten verbindt: hun geloof. Een programma dat in onze kerk zeker een perfecte omkadering had.

Ivo Mechels
CEO Euro consumers, ex-directeur Test-Aankoop

10 jaar op het Xaveriuscollege hebben de basis gelegd voor de rode draad in mijn leven: inzet, engagement en rechtvaardigheid. Zowel tijdens mijn carrière in de politieke wereld als bij Test-Aankoop (nationaal en internationaal) zijn die inzet en gedrevenheid mijn keurmerk.

Peter Michielsens
Ere-inspecteur-generaal Vlaams Onderwijs

Onderwijs: een roeping voor professionals
Pleidooi voor opvoedend onderwijzen. Specifieke oopvoedingsprojecten (bijv. het Ignatiaanse) overstijgen de discussie over onderwijsstructuren en waarborgen kwaliteitsvol onderwijs!

 

N

Geert Noels
Econoom Econopolis

Evenwicht tussen economie, ecologie en maatschappij: hoe overleven in tijden van disruptie?

Michiel Nuytemans
Politicoloog – Stemtest

Hoe kunnen we de democratie verbeteren? Mensen online beter informeren en anders betrekken. Daar ben ik mee bezig. Samen met verschillende partners realiseerde ik experimenten en projecten zoals de Stemtest van de VRT, Hallo Politici, de burgerkabinetten van Sven Gatz en werkte ik mee aan de G1000.

 

P

Bart Paepen
Pastoor kathedraal van Antwerpen

Wat met de samenleving nu de Kerk in crisis is of is het omgekeerd?

Harold Polis
Uitgever

De laatste resten tropisch België
Hoe heeft het college mij gevormd en hoe heb ik dat willen vergeten, waardoor de herinneringen alleen maar acuter zijn geworden. En hoe één gerundivum achteraf bekeken mijn leven en mijn beroep als uitgever heeft bepaald. Hierbij neem ik als uitgangspunt een vergeten reisboek van de even vergeten Willem Frederik Hermans uit mijn conceptiejaar 1969, ‘De laatste resten tropisch Nederland’.

Kirstiaan Plasmans en Geert van Asten
Psychiater/psychotherapeut

Over hoe we gebruik maken van afstemming en buikgevoel in onze spreekkamer.

R

Jonathan Ramael
Fotograaf

Na masters in Strategische Communicatie en Internationale Betrekkingen, besloot ik een andere weg in te slaan. De voorbije vijf jaar trok ik de wereld rond als reisjournalist, werkte ik als fotograaf voor onder meer de Stad Antwerpen en de UAntwerpen en werkte ik als creatief schrijver voor televisie.

 

S

Matthijs Scheepers/strong>
Vlaams acteur

Het college door de ogen van Robby Cleiren en Mathijs Scheepers. Wilde je nog een keer ronddwalen door het college, maar mocht het net iets meer zijn? De rondleiding was een wandeling die je alleen maakte door de gangen van de school en waarbij je ondertussen luisterde naar een opname gemaakt door oud-leerlingen/acteurs Mathijs Scheepers en Robby Cleiren.

Eric Soors
Architect

Over de luiheid als deugd, of hoe een hoofdzonde de leidraad vormt in de ontwerpprocessen van META.

 

T

Johan Terryn
Vlaams acteur en improvisatiespeler

Johan Terreyn laat je proeven van zijn nieuwste theatervoorstelling en bracht een deel – noem het een proevertje – van zijn theatervoorstelling “De ingehuurde man”.

Yorik Torreele
Manager RAFC

Mijn ervaringen op het college: wat is bijgebleven en wat niet.

 

V

Freddy Van Bogget
Bankier – innovatie

Wat heeft 12 jaar Xaco-opvoeding betekend in mijn latere leven? Alvast dit: kiezen voor wat ik als juist beoordeel, ook al is dat niet de gemakkelijkste of ’meest rendabele’ weg.

Jerke Vandenbogaert
Belgisch kampioen skiën

Mijn olympische ervaring.

Rudy Van Eysendeyk
Voormalig directeur Zoo van Antwerpen

Over dieren, mensen en cijfers
De Zoo is veel meer dan beestjes kijken. Het is een instelling die ijvert voor natuurbehoud maar tegelijk ook een bedrijf dat zich steeds moet aanpassen aan nieuwe inzichten en smaken.

Jan Vermeulen
Architect & docent

Rudy Vanschoonbeek
Uitgever

Literatuur en andere boeken (van jezuïeten en van gewone mensen) uitgeven: hoe gaat dat in zijn werk & hoe zit de Vlaamse (en Europese) boekensector in elkaar?